ساخت یک فایل Header (با پسوند h) برای اجرای کدهای موجود در فایل Header ، در فایل فعلی (با include کردن آن)، در زبان برنامه نویسی C (در نرم افزار Code::Blocks)
قبلا شرح دادیم که ساختار کدهای یک فایل c ، مشابه ساختار زیر می باشد :
که در آن، یک سری توابع از پیش تعریف شده را در برنامه C خود وارد کرده ایم (با استفاده از include) :
به این فایل ها که دارای پسوند h می باشند، فایل Header گفته می شود. در این مبحث قصد داریم آموزش دهیم که چگونه می توانیم فایل Header مورد نظر خود را بسازیم.
برای ساخت یک فایل Header (با پسوند h) جدید در پروژه C موجود در نرم افزار Code::Blocks ، از منوی File ، ابتدا گزینه New و سپس گزینه Empty file را انتخاب می کنیم :
پنجره زیر نمایش داده می شود :
بر روی گزینه Yes کلیک می نماییم. پنجره زیر نمایش داده می شود :
این پنجره برای ذخیره فایل Header جدید در پوشه حاوی فایل های پروژه C می باشد. در قسمت File name ، یک نام دلخواه برای فایل Header می نویسیم (من نام Kelidestan_Header.h را انتخاب کردم). دقت شود که باید در انتهای نام، پسوند h را ذکر نماییم. سپس بر روی دکمه Save کلیک می کنیم. پنجره زیر نمایش داده می شود :
بر روی دکمه OK کلیک می نماییم. بنابراین فایل Kelidestan_Header.h ساخته خواهد شد :
فایل Kelidestan_Header.h را در شاخه ای با نام Headers نمایش داده است (تنها آن را دسته بندی کرده، مثل فایل main.c که در دسته Sources قرار گرفته است). موقعیت فایل Kelidestan_Header.h در پوشه حاوی فایل های پروژه C ، به صورت زیر می باشد :
اکنون وقت آن رسیده که کدهای مورد نظرمان را در فایل Kelidestan_Header.h بنویسیم. برای این منظور، تنها یک ثابت (Constant) را در آن تعریف می کنیم ( کلید شماره 4759 ) :
با کد بالا، یک ثابت (Constant) با نام NAME و مقدار برابر mohammad تعریف شده است.
حال باید در فایل main.c که فایل اصلی برنامه است و اجرا خواهد شد، فایل Kelidestan_Header.h را ذکر نماییم (include کنیم). برای این منظور، باید کد زیر در آن نوشته شود :
اگر دقت کرده باشید، برای include کردن فایل های h دیگر، از علامت های > و < استفاده شده است :
اما ما برای include کردن فایل Kelidestan_Header.h ، از علامت های " در دو طرف نام فایل، استفاده کرده ایم :
دلیل این انتخاب، این است که علامت های > و < برای include کردن فایل های h موجود در پوشه پیش فرض (Default) به کار می روند (یک پوشه مشخص)، اما علامت های " برای include کردن فایل های h موجود در پوشه فعلی می باشند (منظور از پوشه فعلی، پوشه ای است که همین فایل c که در حال اجرای کدهای آن هستیم، در آن قرار دارد، یعنی در واقع فایل h را در کنار فایل c که در حال اجرای آن هستیم، در نظر گرفته ایم).
اکنون کد کاملی را برای فایل main.c ذکر می کنیم که در آن، فایل Kelidestan_Header.h را include کرده ایم و همچنین از ثابت NAME که در فایل Kelidestan_Header.h تعریف شده است، استفاده نموده ایم :
نتیجه :
تعریف توابع (Functions) در فایل های Header (فایل های با پسوند h)، در زبان برنامه نویسی C :
در کدهای قبل، چگونگی تعریف ثابت ها (Constants) در فایل های h و سپس استفاده از آنها در فایل های پروژه C را شرح دادیم. اما اکنون می خواهیم چگونگی تعریف توابع (Functions) در فایل های h را شرح بدهیم.
بر اساس همان ساختار پروژه C که در این مبحث ذکر کردیم، در فایل Kelidestan_Header.h ، کدهای زیر را می نویسیم (کدهای کامل فایل ذکر شده است) :
مشاهده می کنید که در آن، دو تابع با نام های My_Function_1 و My_Function_2 تعریف نموده ایم. توابع را خیلی ساده در نظر گرفته ایم که تنها مقادیری از جنس int را در خروجی خود برمی گرداند (اولی مقدار 5 و دومی مقدار 6 را برمی گرداند)، تا حجم کدها زیاد نشود، اما شما می توانید کدهای دلخواه خود برای توابع را بنویسید.
در فایل های c ، برای تعریف توابع، باید کدهای تعریف تابع در کدهای تابع main (که تابع اصلی است) نوشته می شد، اما این موضوع برای فایل های h صادق نمی باشد و نباید در فایل های h ، تابع main نوشته شود (تابع main تنها در فایل های c نوشته می شود).
اکنون در فایل main.c در پروژه C ، از توابع تعریف شده در فایل Kelidestan_Header.h استفاده می کنیم :
نتیجه :
- فهرست مباحث
- 1 معرفی زبان برنامه نویسی C
- 2 معرفی نرم افزار Code::Blocks برای نوشتن کدهای زبان C و اجرای آنها
- 3 ساخت یک پروژه C جدید در نرم افزار Code::Blocks و اجرای پروژه
- 4 ساختار کلی کدهای یک فایل c ، در پروژه C
- 5 نمایش یک متن در خروجی، با استفاده از تابع printf ، در زبان برنامه نویسی C
- 6 نوشتن توضیحات (Comments)، در زبان برنامه نویسی C
- 7 کاراکترهای تبدیل (Conversion Characters) برای قرار دادن مقادیر مختلف (رشته، عدد صحیح، عدد اعشاری و ...) در یک متن خروجی، در زبان برنامه نویسی C
- 8 تعریف متغیرها (Variables)، در زبان برنامه نویسی C
- 9 تعریف یک متغیر از جنس کاراکتر (char) و تفاوت آن با رشته (String)، در زبان برنامه نویسی C
- 10 تعریف یک رشته (String) به صورت آرایه ای (Array) از جنس کاراکتر (char) و در نظر گرفتن String Terminator هنگام تعریف اندازه آرایه (Array)، در زبان برنامه نویسی C
- 11 تغییر مقدار یک رشته (String) ساخته شده بر اساس آرایه ای (Array) از جنس کاراکتر (char)، با تابع strcpy ، در زبان برنامه نویسی C
- 12 تعریف یک مقدار ثابت (Constant)، در زبان برنامه نویسی C
- 13 تعریف توابع (Functions)، در زبان برنامه نویسی C
- 14 ساخت یک فایل Header (با پسوند h) برای اجرای کدهای موجود در فایل Header ، در فایل فعلی (با include کردن آن)، در زبان برنامه نویسی C (در نرم افزار Code::Blocks)
- 15 دریافت یک مقدار از کاربر، توسط کیبورد، با تابع scanf ، در زبان برنامه نویسی C
- 16 عملگرهای حساب (Arithmetic Operators) (عملگرهای + و - و * و / و % و ++ و --)، در زبان برنامه نویسی C
- 17 اجرای دستورات شرطی، با دستور if ، در زبان برنامه نویسی C
- 18 اجرای دستورات شرطی، با استفاده از if و else ، در زبان برنامه نویسی C
- 19 ساخت حلقه (Loop)، با استفاده از دستور while ، در زبان برنامه نویسی C
- 20 ساخت حلقه (Loop)، با استفاده از دستور for ، در زبان برنامه نویسی C
- 21 ساخت حلقه (Loop)، با استفاده از دستور do...while ، در زبان برنامه نویسی C
- 22 اجرای دستورات شرطی به صورت حالت بندی شده، با دستورهای switch و case ، در زبان برنامه نویسی C
-
نکته : این فهرست مباحث، صرفا منتخبی از کلیدهای آموزشی این موضوع است (که خواندن متوالی آنها توصیه می شود) و برای دیدن کلیدهای آموزشی بیشتر از این موضوع، می توانید بر روی دسته بندی های ستون سمت راست کلیک نمایید.
ممنوون از مطالبتون