تغییر ترتیب عنصرهای (Element) یک ماتریس شامل اعداد مختلط (Complex Number) که تنها شامل زوج های مزدوج مختلط (Complex Conjugate Pair) می باشد، با زوج کردن (پشت سرهم قرار دادن) زوج های مزدوج مختلط (Complex Conjugate Pair)، با دستور cplxpair ، در متلب (MATLAB)
در کلید شماره 37 ، چگونگی تعریف اعداد مختلط (Complex Number) در متلب (MATLAB) را شرح دادیم. همان طور که می دانید، یکی از مفاهیم مهم مربوط به اعداد مختلط، مزودج مختلط (Complex Conjugate) یک عدد مختلط (Complex Number) می باشد. به عنوان مثال، عدد مختلط (Complex Number) زیر را در نظر بگیرید :
\[ z = x + iy \]مزدوج مختلط (Complex Conjugate) آن به صورت زیر به دست می آید (در بخش موهومی (Imaginary) آن، یک منفی ضرب می شود و علامت آن به دست می آید، یعنی اگر منفی بوده، به مثبت و اگر مثبت بوده، به منفی تبدیل می شود) :
\[ \bar z = x - iy \]اکنون فرض کنید که یک ماتریس داریم که در آن، تعدادی عدد مختلط (Complex Number) وجود دارد و البته تنها شامل زوج های مزدوج مختلط (Complex Conjugate) می باشد (بدون ترتیب) و ما می خواهیم که اعداد مختلطی (Complex Number) که مزدوج مختلط (Complex Conjugate) یکدیگر می باشند را به صورت پشت سرهم (مرتب شده) داشته باشیم و بنابراین ترتیب عناصر ماتریس را بر این اساس تغییر دهیم. دستور cplxpair در متلب (MATLAB)، برای این منظور به کار می رود.
ماتریس مورد نظر، تنها باید شامل زوج های مزدوج مختلط (Complex Conjugate) باشد (عنصرهای ماتریس، دو به دو با هم مزدوج مختلط (Complex Conjugate) باشند) و اگر حتی یک عدد مختلط (Complex Number) در ماتریس داشته باشیم که مزدوج مختلط (Complex Conjugate) آن در ماتریس وجود نداشته باشد، آنگاه دستور cplxpair ، یک پیام خطا را نمایش می دهد.
به مثال زیر توجه کنید :
3 خط اول کدها، برای عدم تداخل برنامه فعلی با برنامه های قبلی اجرا شده در متلب (MATLAB) می باشد.
نتیجه :
نتیجه :
چون همه عناصر ماتریس، دو به دو، مزدوج مختلط (Complex Conjugate) نمی باشند، دستور cplxpair ، یک پیام خطا را نمایش می دهد :