آموزش متلب (MATLAB)
۵۴۳ آموزش
نمایش دسته بندی ها (۵۴۳ آموزش)

بردارها (Vector) و ماتریس ها (Matrix)، در متلب (MATLAB)

نرم افزار متلب (MATLAB)، بر اساس کار کردن با بردارها (Vector) و ماتریس ها (Matrix) ساخته شده است. البته اگر بخواهیم دقیق تر صحبت کنیم، باید بگوییم که نرم افزار متلب (MATLAB) بر اساس کار کردن با آرایه ها (Array) ساخته شده که دو مورد مهم و پرکاربرد آرایه ها (Array)، بردارها (Vector) و ماتریس ها (Matrix) می باشند.

در نرم افزار متلب (MATLAB)، یک بردار (Vector) در واقع یک آرایه یک بعدی (1D Array) (One-dimensional Array) می باشد. همچنین یک ماتریس (Matrix) در واقع یک آرایه دو بعدی (2D Array) (Two-dimensional Array) می باشد. بنابراین بردار (Vector) و ماتریس (Matrix)، خود حالت خاصی از آرایه ها (Array) می باشند ( کلید شماره 26160 ).

در خیلی از کتاب ها و وب سایت های آموزشی متلب (MATLAB)، تنها صحبت از بردارها (Vector) و ماتریس ها (Matrix) می شود، بنابراین شاید اصلا نیاز نداشته باشید که در ذهن خود مفهوم آرایه ها (Array) را هم در نظر بگیرید، اما دقت کنید که ممکن است در آموزش ها و یا خود راهنمای (Help) متلب (MATLAB) برای توضیحات یک دستور، از آرایه ها (Array) صحبت شده باشد که در آن صورت، یک آشنایی اولیه با آرایه ها (Array) مفید خواهد بود (آرایه ها (Array) و انواع آن را در آموزش های دیگر شرح داده ایم).

بردارها (Vector) در متلب (MATLAB) :

یک بردار، فهرستی از اعداد می باشد که پشت سرهم چیده شده اند. به هر کدام از این اعداد، یک عنصر بردار می گوییم. بردارها را با روش های مختلفی می توان در متلب تعریف نمود.
روش اول : استفاده از علامت کاما (،) برای جدا کردن عناصر بردار و قرار دادن آنها درون براکت

مثال

نتیجه :

روش دوم : استفاده از فاصله (Space) برای جدا کردن عناصر بردار و قرار دادن آنها درون براکت

مثال

نتیجه :

ساخت بردارهایی (Vector) با عناصر قاعده مند :

فرض کنید بخواهیم برداری تعریف کنیم که عناصر آن شامل اعداد 1 تا 9 باشد که به ترتیب پشت سرهم باشند، برای این گونه موارد، نرم افزار متلب شیوه ای از علامت گذاری را به کار می برد که در مثال زیر نشان داده شده است و دیگر لازم نیست که این 9 عدد را به شیوه های ذکر شده قبلی در بردار تعریف کنیم :

مثال

نتیجه :

عدد 1 ، اولین عدد است و آن قدر به آن، یک واحد یک واحد، اضافه می شود تا به آخرین عدد که برابر 9 است برسیم.

حال فرض کنید که به جای اعداد 1 تا 9 می بایست اعداد 1 تا 900 را به عنوان عناصر بردار تعریف می کردیم، مطمئنا نوشتن اعداد 1 تا 900 کار ساده ای نیست، اما شیوه فوق، این کار را به راحتی انجام می دهد.

نکته

مراقب باشید که اگر دستوراتی می نویسید که بردارهای با طول بسیار بزرگ ایجاد می کنند، حتما در انتهای آن خط از دستورات، از علامت ; استفاده کنید تا مقادیر عناصر بردار در پنجره Command نمایش داده نشود. نمایش بردارهای با طول بزرگ در پنجره Command ، می تواند بسیار آزاردهنده باشد و باعث شود که برنامه نویس نتواند به راحتی نتایج خط های مختلف از دستورات را که مفید است، در پنجره Command دنبال کند.

برای شیوه ذکر شده، نوع دیگری از علامت گذاری نیز وجود دارد که در مثال زیر نشان داده شده است :

مثال

نتیجه :

تنها تفاوت در این است که میزان افزایش که برابر 1 واحد است را در علامت گذاری ذکر کرده ایم. در واقع دستور A = 1:9 نوعی اختصار برای دستور A = 1:1:9 در متلب می باشد.

مثال

فرض کنید بخواهیم اعداد زوج بین 0 تا 10 را به عنوان عناصر یک بردار در متلب تعریف کنیم، می نویسیم :

نتیجه :

اولین عنصر بردار برابر 0 است و هر بار، 2 واحد به آن اضافه می شود تا عنصر بعدی بردار ساخته شود، تا زمانی که به عدد 10 برسیم که آخرین عنصر بردار می باشد.

نکته

میزان افزایش عناصر بردار می تواند یک عدد اعشاری باشد. به مثال زیر توجه کنید :

مثال

فرض کنید بخواهیم اعداد زوج بین 0 تا 10 را به عنوان عناصر یک بردار در متلب تعریف کنیم، می نویسیم :

نتیجه :

نکته

میزان تغییر منظم عناصر بردار می تواند به صورت کاهشی باشد. برای این منظور باید یک عدد منفی را، متناسب با میزان کاهش، مشخص کنیم. به مثال زیر توجه کنید :

مثال

نتیجه :

اشاره به عناصر (Element) یک بردار (Vector) :

برای آن که یک عنصر از عناصر برداری را مشخص کنیم، تنها کافی است که شماره آن عنصر را بدانیم. به مثال زیر توجه کنید :

مثال

نتیجه :

دستور B = A(3) ، متغیر B را برابر عنصر سوم از بردار A قرار می دهد.

زمانی که برداری را به شیوه های قبلی، در متلب تعریف کنید، نرم افزار متلب به طور خودکار آن بردار را به صورت بردار ردیفی در نظر می گیرد (دارای یک ردیف و چندین ستون)، در صورتی که بخواهیم بردار به صورت بردار ستونی (دارای یک ستون و چندین ردیف) باشد، تنها کافی است که از علامت ' در انتهای نام بردار استفاده کنیم. به مثال زیر توجه کنید :

مثال

نتیجه :

ماتریس ها (Matrix) در متلب (MATLAB) :

یک ماتریس، آرایه ای مستطیلی از اعداد می باشد.

قبلا بردارها را معرفی کردیم، باید دقت داشته باشید که یک بردار ستونی در واقع ماتریسی می باشد که تنها دارای یک ستون است و یک بردار ردیفی در واقع ماتریسی می باشد که تنها دارای یک ردیف است.

نحوه تعریف ماتریس ها (Matrix) در متلب (MATLAB) :

برای تعریف ماتریس ها در متلب، چندین روش وجود دارد :

روش اول : تعریف عناصر ماتریس با استفاده از علامت کاما (،) برای جدا کردن عناصر و استفاده از علامت ; برای جدا کردن ردیف ها از یکدیگر. به مثال زیر توجه کنید :

مثال

البته برای خوانایی بیشتر کد می توانیم در بعد از علامت های ; فاصله (Space) بگذاریم تا در کدها، ردیف های مختلف را بهتر تشخیص دهیم (نتیجه هر دو کد یکی است) :

نتیجه :

روش دوم : تعریف عناصر ماتریس با استفاده از فاصله (Space) برای جدا کردن عناصر و استفاده از علامت ; برای جدا کردن ردیف ها از یکدیگر. به مثال زیر توجه کنید :

مثال

البته برای خوانایی بیشتر کد می توانیم در بعد از علامت های ; فاصله (Space) بگذاریم تا در کدها، ردیف های مختلف را بهتر تشخیص دهیم (نتیجه هر دو کد یکی است) :

نتیجه :

روش سوم : نرم افزار متلب برای ایجاد برخی ماتریس های خاص، دارای دستوراتی می باشد. برخی از این دستورها عبارتند از :

دستور ones :

این دستور ماتریسی ایجاد می کند که تمامی عناصر آن دارای مقدار عددی 1 می باشند. به مثال زیر توجه کنید :

مثال

ماتریسی می سازیم که دارای 2 ردیف و 3 ستون باشد و تمامی عناصر آن دارای مقدار عددی 1 باشند :

نتیجه :

دستور zeros :

این دستور، ماتریسی ایجاد می کند که تمامی عناصر آن دارای مقدار عددی 0 می باشند. به مثال زیر توجه کنید :

مثال

ماتریسی می سازیم که دارای 3 ردیف و 2 ستون باشد و تمامی عناصر آن دارای مقدار عددی 0 باشند :

نتیجه :

نویسنده علیرضا گلمکانی
شماره کلید 6
گزینه ها
به اشتراک گذاری (Share) در شبکه های اجتماعی
نظرات 3 3 0
سارا
۱۴۰۰/۰۳/۰۲
۲۳:۳۸

شما فوق العاده اید. هر سوال از متلب دارم جوابش تو این سایت هست  واقعا ممنونم

سامان
۱۴۰۲/۰۳/۰۵
۱۹:۲۹

دمتون گرم

ناصر
۱۴۰۲/۱۰/۱۵
۱۸:۱۹

روش محاسبه دترمینان

ارسال نظر جدید (بدون نیاز به عضو بودن در وب سایت)