شیوه های به کار بردن کدهای CSS

برای به کار بردن کدهای CSS دو شیوه را به شما معرفی می کنم. یکی نوشتن کدهای CSS در یک فایل جدا از فایل صفحات html و دیگری نوشتن کدهای CSS در میان کدهای html هر صفحه. خوب مسلما روش اصلی، همان نوشتن کدهای CSS در یک فایل جداگانه می باشد، زیرا اگر قرار باشد کدهای CSS را درون هر صفحه html بنویسیم که مجبور خواهیم بود برای هر بار تغییر سایت، همه صفحات را باز کرده و کدهای CSS را تغییر دهیم. در آموزش های CSS سایت کلیدستان، ابتدا به شما یاد می دهم که چگونه کدهای CSS را در فایلی جداگانه بنویسید، اما پس از آن در تمامی مثال ها، کدهای CSS را به همراه کدهای html می نویسم (نه در فایلی جداگانه) و هدفم این است که شما به راحتی بتوانید همه کدها را سریع در فایلی در کامپیوترتان کپی کرده و نتیجه را مشاهده کنید و با تغییر دادن آن متوجه شوید که چگونه نتایج تغییر می کند، زیرا فعلا هدف این است که شما کدنویسی CSS را یاد بگیرید.

نوشتن کدهای CSS در فایلی جداگانه :

ابتدا روش اصلی نوشتن کدهای CSS که همان نوشتن کدهای CSS در فایلی جداگانه می باشد را شرح می دهم. اول باید بگویم که چگونه فایل html و فایل CSS را بسازید. برای ساخت این دو فایل می توانید از هر نرم افزار ویرایش متن دلخواه استفاده کنید. ساده ترین نرم افزار برای ساخت هر دو فایل html و CSS ، نرم افزار Notepad در ویندوز می باشد که آن را می توانید در منوی ویندوز بیابید. همچنین نرم افزار Adobe Dreamweaver نیز نرم افزاری حرفه ای و بسیار مناسب می باشد و من آن را به شما توصیه می کنم. این نرم افزار به کدنویسی شما سرعت می بخشد و با رنگی کردن بخش های مختلف کدها، باعث می شود که دید بهتری نسبت به کدهای نوشته شده داشته باشید. در مورد این نرم افزار در بخش مربوط به آموزش html توضیحاتی داده شده که لینک آن را در زیر مشاهده می کنید :

ابتدا فایل مربوط به html را می سازیم. کدهای زیر را در نرم افزار ویرایشگر متن کپی کنید :

سپس فایل را با نامی دلخواه (معمولا index انتخاب می شود) و با پسوند .html ذخیره کنید (فایل index.html ) و آن را با مرورگر اینترنت خود باز کنید.

همان طور که می دانید کدهای یک صفحه html ، با تگ <html> شروع شده و با تگ </html> پایان می یابد. درون این دو تگ، کدهای html به دو بخش head و body تقسیم می شوند که کدهای بخش head ، با تگ <head> شروع شده و با تگ </head> پایان می یابند. کدهای بخش head در مرورگر اینترنت نمایش داده نمی شوند و تنها اطلاعاتی را در مورد صفحه html نوشته شده فراهم می کنند که البته فعلا ما کدی برای این بخش نمی نویسیم و تنها دو تگ آن را نوشته ایم تا فراموش نشود. کدهایی که نتیجه آنها در مرورگر اینترنت نمایش داده می شود باید در بخش body نوشته شوند. کدهای بخش body ، با تگ <body> شروع شده و با تگ </body> پایان می یابند. زوج تگ <p> و </p> هم برای ساختن یک پاراگراف به کار می روند. دقت شود که درون تگ <body> ، مشخصه bgcolor را برابر yellow تعیین کرده ایم که باعث می شود رنگ پس زمینه به رنگ زرد نمایش داده شود.

نتیجه :

خطا - صفحه را دوباره بارگذاری کنید

خوب این روش معمولی تعیین رنگ پس زمینه با کدهای html بود و تنها برای مقایسه با روش استفاده از CSS آن را شرح دادیم. اما ما اکنون می خواهیم یک فایل CSS بسازیم که در آن با کدهای CSS تعیین کنیم که رنگ پس زمینه صفحه به چه صورت باشد. ابتدا فایل CSS را می سازیم، برای این منظور کدهای زیر را در نرم افزار ویرایشگر متن خود کپی کنید :

سپس آن را با نام MyStyle.css ذخیره کنید. دقت کنید که پسوند فایل حتما باید .css باشد که پسوند مخصوص فایل های CSS است. در فایل CSS ، ابتدا کلمه body را نوشته ایم که یعنی باید تغییرات برای تگ body در کدهای html هر صفحه ای که به این فایل CSS ارجاع می دهد، صورت گیرد. زیرا تعیین رنگ پس زمینه (پس زمینه کل صفحه) با استفاده از تگ body انجام می شود. سپس دو علامت { و } را آورده ایم که نشان می دهد مشخصه هایی که تعیین خواهیم کرد مربوط به تگ body است که البته در اینجا ما تنها یک مشخصه نوشته ایم. مشخصه مد نظر ما background-color است که آن را برابر yellow تعیین کرده ایم. در پایان نیز علامت ; را نوشته ایم. دقت شود که اگر مثلا 5 مشخصه مختلف را می خواستیم برای تگ body بنویسیم، باید آنها را در میان دو علامت { و } می نوشتیم و به این صورت که هر کدام در خطی جداگانه نوشته شده و در انتهای هر کدام، علامت ; قرار داده شود.

حال باید کدهای html صفحه را بنویسیم، نسبت به روش معمولی که گفته شد، باید در کدهای html صفحه، مشخصه bgcolor را حذف کنیم و یک ارجاع به فایل CSS نیز بنویسیم :

سپس فایل را با نام index.html که دارای پسوند html است، در همان فولدری که فایل MyStyle.css قرار دارد، ذخیره کنید و آن را با مرورگر اینترنت خود اجرا نمایید. دقت شود که مشخصه bgcolor دیگر در تگ body نوشته نشده و همچنین با تگ <link> ، یک ارجاع به فایل MyStyle.css مشخص کرده ایم. همچنین دقت شود که تگ <link> باید در بخش head از کدهای html صفحه، یعنی میان دو تگ <head> و </head> نوشته شود. در تگ <link> ، با مشخصه href باید آدرس فایل CSS ای را که به آن ارجاع می دهیم، مشخص کنیم. احتیاجی به حفظ کردن عبارت نوشته شده برای تگ <link> نیست و تنها می توانید این عبارت را در فایل های خود کپی کرده و در مواقعی که لازم شود، فقط احتیاج به تغییر آدرس تعیین شده برای مشخصه href داریم.

نتیجه :

خطا - صفحه را دوباره بارگذاری کنید

بنابراین یاد گرفتیم که چگونه یک فایل CSS را ساخته و سپس در صفحات html به آن فایل CSS ارجاع بدهیم.

نکته

در گذشته، تگ link برای ارجاع به یک فایل CSS ، مشابه کد زیر نوشته می شد :

اما از HTML5 ، دیگر عبارت type="text/css" را نمی نویسیم و به کار بردن عبارت مورد نظر، منسوخ (Obsolete) شده است :

البته اگر عبارت مورد نظر وجود داشته باشد، تاثیری بر روی اجرای کدها ندارد و این تذکر را دادیم تا اگر این عبارت را در کدهای CSS قدیمی مشاهده کردید، علت آن را بدانید.

نوشتن کدهای CSS در خود صفحه html :

همان طور که گفتیم، می توان کدهای CSS را در خود صفحه html هم نوشت که در این صورت دیگر احتیاجی به ساخت فایل CSS نمی باشد. اما همین جا تذکر می دهم که روش اصلی و حرفه ای استفاده از کدهای CSS ، همان ساخت فایل CSS و نوشتن کدهای CSS درون آن می باشد. اما در سایت کلیدستان در مباحث دیگری که شرح می دهیم، کدهای CSS را در خود صفحه html می نویسیم تا شما به راحتی و تنها با ساختن یک فایل html بتوانید نتیجه کدها را بنویسید و درگیر ساخت دو فایل، آدرس دهی و ... نشوید. زیرا فعلا هدف ما یادگیری کدنویسی CSS می باشد و بعد که حرفه ای شدید، خودتان کدهای CSS مورد نظرتان را در فایلی جداگانه بنویسید.

اکنون همان مثال قبلی را این بار به شیوه ای دیگر می نویسیم تا کدهای CSS درون خود فایل html اجرا شوند. کدهای زیر را در نرم افزار ویرایش متن خود کپی کنید :

سپس فایل را با نام index.html که دارای پسوند html می باشد، ذخیره کرده و آن را با مرورگر اینترنت خود باز کنید. مشاهده می کنید که برای نوشتن کدهای CSS درون فایل html ، از زوج تگ <style> و </style> استفاده کرده ایم که این دو تگ باید در بخش head صفحه html ، یعنی بین دو تگ <head> و </head> نوشته شوند. همان کدهای مربوط به تگ body را که در مثال قبل در فایل CSS نوشته بودیم، این بار بین دو تگ <style> و </style> ذکر کرده ایم.

نتیجه :

خطا - صفحه را دوباره بارگذاری کنید
نکته

در گذشته، زوج تگ style به صورت زیر نوشته می شدند :

اما از HTML5 ، دیگر عبارت type="text/css" را نمی نویسیم و به کار بردن عبارت مورد نظر، منسوخ (Obsolete) شده است :

البته اگر عبارت مورد نظر وجود داشته باشد، تاثیری بر روی اجرای کدها ندارد و این تذکر را دادیم تا اگر این عبارت را در کدهای CSS قدیمی مشاهده کردید، علت آن را بدانید.

نویسنده علیرضا گلمکانی
شماره کلید 531
گزینه ها
به اشتراک گذاری (Share) در شبکه های اجتماعی
نظرات 3 3 0
سارا
۱۳۹۶/۰۴/۱۷
۱۵:۵۲

برای من مفید بود . ممنونم سپاس بسیار

عماد
۱۳۹۶/۰۴/۱۸
۱۰:۴۸

منون.  آموزنده و مفید بود .فقط برای پروژم از متن هاتون استفاده کردم 

fereshteh-molaee
۱۴۰۰/۰۵/۱۱
۱۵:۴۱

عالی بود

ارسال نظر جدید (بدون نیاز به عضو بودن در وب سایت)