خطوط طیفی اتم ها (Atom)

در بررسی خطوط طیفی اتم ها (Atom)، می توانیم دو نوع طیف در نظر بگیریم :

  • خطوط طیفی اتم ها
    • طیف گسیلی
      • انتشار نور توسط اتم
    • طیف جذبی
      • جذب نور توسط اتم

طیف گسیلی : انتشار نور توسط اتم (Atom)

به دو پدیده زیر توجه کنید :

1- هنگامی که نمک معمولی را در معرض شعله قرار می دهیم، بخار سدیم از نمک آزاد می شود و این بخار سدیم به رنگ زرد می درخشد.

2- اگر در یک لوله شیشه ای که درون آن خلاء می باشد، گاز نئون را وارد کنیم و دو سر لوله را به مولد با ولتاژ بالا وصل نماییم، آنگاه گاز نئون درون لوله، با رنگ قرمز پرتقالی می درخشد (نحوه عملکرد چراغ های نئونی).

مطابق دو پدیده بالا، اتم های سدیم از خود نور با رنگ زرد و اتم های نئون از خود نور با رنگ قرمز پرتقالی منتشر کرده اند. حال برای درک بهتر ماهیت این انتشارها، می توان آنها را از منشور عبور داد، زیرا منشور نور ورودی خود را به نورهای با طول موج های مختلف تجزیه می کند و بنابراین می توانیم تشخیص دهیم که نور منتشر شده از هر اتم، دارای چه طول موج هایی (چه تعداد نور با طول موج های مختلف) می باشد.

پرده ای در جلوی منشور قرار می دهیم و نورهای خروجی منشور بر روی پرده دیده می شوند. نور ورودی منشور، به تعدادی نور مختلف (با رنگ های مختلف) بر روی پرده، تجزیه می شود. هر نور به صورت یک خط روشن رنگی بر روی پرده دیده می شود. این خطوط را ((خطوط طیفی)) اتم می نامیم.

هر اتم، خطوط طیفی گسسته منحصربفرد خود را دارد و بنابراین می توان از خطوط طیفی اتم ها، مانند اثر انگشت برای شناسایی آنها استفاده نمود.

خطوط طیفی اتم ها، فقط در محدوده نور مرئی نیست و برخی خطوط طیفی در محدوده ای هستند که برای چشم انسان قابل مشاهده نیست.

طیف جذبی : جذب نور توسط اتم (Atom)

اگر یک اتم بتواند نوری با یک طول موج معین را منتشر کند، بنابراین می تواند نوری با همان طول موج را جذب کند. پس اگر یک نور سفید (شامل ترکیب یکنواختی از همه رنگ ها (طول موج ها)) را به اتم بتابانیم، اتم طول موج های مربوط به خود را جذب می کند و بقیه نور را اگر از یک منشور عبور دهیم و نتیجه را بر روی پرده بررسی کنیم، همه رنگ ها را می بینیم که تعدادی خط تیره در بین آنها وجود دارد که این خطوط تیره، مطابق با همان خط های رنگی در خطوط طیفی اتم مورد نظر می باشند.

نویسنده علیرضا گلمکانی
شماره کلید 3227
گزینه ها
به اشتراک گذاری (Share) در شبکه های اجتماعی
نظرات 0 0 0

ارسال نظر جدید (بدون نیاز به عضو بودن در وب سایت)