آشنایی با flash
flash نرم افزاری است که با استفاده از آن، می توانید انیمیشن، تصاویر متحرک، بنر، بازی، آموزش های تصویری با قابلیت تعامل دو طرفه با کاربر و یا هر نوع برنامه با قابلیت تعامل دو طرفه با کاربر را بسازید. در واقع این نرم افزار، ابتدا تنها برای ساخت انیمیشن به وجود آمد، اما به مرور، قابلیت های دیگری نیز به آن اضافه شد. چنانچه یک برنامه را با استفاده از flash بسازید، برای اجرا کردن و دیدن آن، نیاز به نرم افزار adobe flash player می باشد.
گرافیکی که flash به شما ارائه می کند، جذاب و کاربرپسند می باشد.
برنامه ها و انیمیشن های flash ، می توانند با استفاده از یک زبان برنامه نویسی شیء گرا (object-oriented language) با نام ActionScript ، برنامه نویسی شوند.
نرم افزارهای مختلفی برای ساخت برنامه ها و انیمیشن های flash ارائه شده است، اما رایجترین آنها، نرم افزار Adobe Flash Professional می باشد که آموزش های سایت کلیدستان نیز بر اساس همین نرم افزار خواهد بود. به هر حال، توسعه دهنده اصلی flash ، شرکت adobe می باشد و بدیهی هم هست که بهترین نرم افزار ساخت flash نیز متعلق به شرکت adobe باشد (همان نرم افزار Adobe Flash Professional که نام بردیم).
نکاتی در مورد به کار بردن flash در طراحی سایت :
اگر یک فایل flash در صفحه ای از وب سایت قرار بگیرد، تنها کاربرانی می توانند آن را مشاهده کنند که نرم افزار adobe flash player را قبلا بر روی کامپیوتر خود نصب کرده باشند.
حتما سایت های مختلفی را دیده اید که بخشی از گرافیک و انیمیشن های آنها با استفاده از flash طراحی شده اند. در مورد flash ، در همین ابتدای کار، باید تذکر بدهم که اگر شما یک طراح وب سایت هستید و قصد دارید که بخشی از سایت خود را با استفاده از flash طراحی کنید، باید دقت داشته باشید که درصدی از بازدیدکنندگان سایت، بر روی کامپیوترشان، نرم افزار adobe flash player نصب نیست و بنابراین قادر نخواهند بود که آن را ببینند و البته احتمال اینکه برای دیدن سایت شما، به دنبال نصب آن نرم افزار بروند، بسیار ضعیف می باشد. پس بهتر است تنها بخشی از گرافیک سایت خود را با flash طراحی کنید و چارچوب سایت را به flash وابسته نکنید. اما شاید این سوال برای شما پیش بیاید که خوب این چه کاری است، به سراغ جایگزینی برای آن می رویم که بر روی کامپیوتر همه کاربران قابل اجرا باشد، مثلا از CSS برای ساخت انیمیشن استفاده می کنیم. پاسخ این سوال این است که اگرچه CSS برای ساخت انیمیشن، پیشرفت های زیادی داشته است، اما وقتی انیمیشن های flash و CSS را با هم مقایسه می کنید، مطمئنا به سراغ flash خواهید رفت. مثلا وقتی در مقاله ای، لیست 20 سایت با زیباترین صفحه اصلی را به شما می دهند و به بازدید آنها می روید و می بینید که 6 تای آنها، از flash برای ساخت انیمیشن در صفحه اصلی سایت خود استفاده کرده اند، متوجه می شوید که اگرچه با استفاده از flash ، ممکن است تعدادی از بازدیدکننده ها، حاصل زحمات شما را نبینند، اما همان هایی که آن را خواهند دید، بیشتر جذب سایت شما می شوند.
یک نکته مثبت برای flash این است که برنامه ها و انیمیشن های ساخته شده با flash ، بر روی مرورگرهای اینترنت مختلف، به طور یکسان اجرا و دیده می شوند، زیرا اگرچه آنها را با آن مرورگر ها می بینیم، ولی در حقیقت با نرم افزار Adobe Flash Professional اجرا می شوند.
در کل به نظر من، flash به درد کسانی می خورد که ذوق هنری برای خلق گرافیک های جذاب در سایت خود دارند و موردی را نیافته اند که به اندازه flash بتواند هنر آنها را به نمایش بگذارد.